Bodahlsgaard i Sønder Saltum

Bodahlsgaard 

 - eller Bodilsgaard som den også hed - var ejet af min forfædre, her er samlet lidt om min viden om gården og slægten.

Lad mig begynde med min 3xtipoldefar fik navnet Bolle Andersen.  Se evt.Gunnars aner)

 Han var søn af Anders Rendbæk Nielsen og Birthe Bollesdatter.

 

Han blev født 6. oktober 1784 på Bodahlsgaard i Saltum sogn. D. 6. november 1812 blev han gift med  Maren Sørensdatter, og det var dem der overtog Bodahlsgaard, og det var her, at Maren fødte de 7 børn der kom i ægteskabet, en datter, Marie døde dog 3 måneder gammel.  Det meste af familien bor hjemme på Bodahlsgaard ved folketællingen i 1834:

 

hjoerring, Hvetbo, Saltum, Søndersaltum bye, En gaard, 160, FT-1834, C9036

Navn:

Alder:

Civilstand:

Stilling i husstanden:

Erhverv:

Fødested:

Bolle Andersen

50

Gift

 

Gaardmand

 

Maren Sørensdatter

51

Gift

 

Hans kone

 

Anders Christian Bollesen

20

Ugift

 

Deres børn

 

Søren Bollesen

15

Ugift

 

Deres børn

 

Niels Bollesen

7

Ugift

 

Deres børn

 

Berthe Johanne Bollesdatter

21

Ugift

 

Deres børn

 

Marie Bollesdatter

12

Ugift

 

Deres børn

 

 

 Den eneste af børnene der ikke bor hjemme, er min tiptipoldemor Ane Bollesdatter

 

17. april 1836 døde Bolle Andersen, han blev begravet 10 dage efter og boet skulle gøres op - det sker præcis en måned efter Bolle Andersens død.

Her kommer en liste over alle de herligheder Maren Sørensdatter og Bolle Andersen var ejere af den dag i maj. Bolle og Maren var ikke fattige folk - tværtimod - de var velbeslået bønder.

Både blå og røde olmerdugs overdyner og sager til ølbrygning
Heste, en sortbroget og masser af jord

Nu var det ikke kun aktiver der var at arve. I 1831 havde Bolle Andersen lånt 250 Rigsmarkdaler Sølv af Jacob Andersen i Hune. Der var også et par andre små-gældsposter, ligesom at det havde kostet 20 Rigsmarkdaler at få Bolle Andersen anstændigt begravet. Det viste sig nu også, at der var knap så meget jord, så der var lidt mindre til arvingerne. Maren skulle have halvdelen, som løb op i 241 Rd og 0 Mark og 13 Skilling - og børnene skulle dele et tilsvarende beløb, med broderlod og søsterlod og det blev således: 

Sønnen Anders Christian Bollesen, 21 år gammel               53Rd 3 Mk  8 2/9 Sk.

Sønnen Søren Bollesen 17 år gammel                                 53 Rd 3 Mk  8 2/9 Sk

Sønnen Niels Bollesen 8 år gammel                                    53 Rd 3 Mk  8 2/9 Sk

Datteren Birthe Johanne Bollesdatter,ugivt                     26 Rd 4 Mk 12 1/9 Sk

Datteren Anne Bollesdatter                                              26 Rd 4 Mk 12 1/9 Sk

Datteren Marie Bollesdatter                                             26 Rd 4 Mk 12 1/9 Sk

Maleri fra ca. 1940 fundet i bog

Den ældste søn Anders Christian Bollesen overtog gården, og giftede sig 4. januar 1839 med Mette Christensdatter, og de fik ret hurtigt 3 børn. Den ældste, Bolle Andersen, som ville blive den naturlige arving til Bodahlsgaard en gang i fremtiden, blev dog kun 1 1/2 år gammel.

Anders Christian Bollesen blev nu heller ikke ejer af gården i mange år, for allerede 5. februar 1843 dør han.

Mette Christensdatter gifter sig igen i 1845 med Bendt Madsen, og sammen får de 2 piger, Johanne og Mette Kristine. Mette Kristine bliver døbt d. 14. november 1852 - samme dag blev Mette Christensdatter begravet. Hun havde fået hjernebetændelse. Nu var Bolle Andersens slægt ikke indehavere af Bodahlsgaard mere, de havde groft sagt, satset på den forkerte hest.

Bendt Madsen stod der med 2 børn, den yngste kun et par måneder gammel, og måtte finde sig en kone. Det gjorde han så også, og giftede sig d. 30. januar 1853 med Johanne Margrethe Nielsdatter.

Sammen fik de 3 døtre Ane Kirstine i 1853 Nikoline i 1855 og Mette Marie 1859.

Mere død kom der på Bodahlsgaard, da Johanne Margrethe Nielsdatter dør af mavesmerter d. 3. februar 1876, 54 år gammel.

Året efter gifter Mette Kirstine Bendtsen sig i Saltum Kirke med Niels Knudsen Jørgensen, og Bendt Madsen lader det unge par overtage Bodahlsgård, og bliver boende der på aftægt.

I 1880 - nærmere bestemt - fredag d. 24. september - skulle Bendt Madsen og Johanne Margrethe Nielsdatters yngste datter Mette Marie giftes, og det er således Niels Jørgensen og Mette Kirstine der holder brylluppet, og hendes datter Christine Ørum, der blev født i 1897 i Taars sogn, har nedfældet sine forældres bryllup og de er blevet trykt i antageligt et årsskrift fra Saltum. Her kommer der et udpluk af datterens viden om forældrenes bryllup

Godt nok, er det ikke Bolle Andersens efterkommere, men det er kun ulykkelige  omstændigheder der gør det.

Spil-Jens Peters orkester. Fotografiet fra artiklen.

"Inde i stuerne skulle der pyntets op. Storstuen skulle omdannes til gildesal. Hvad den til daglig rummede af skabe, dragkister, kommoder samt den store væv, fandt man midlertidig plads til i vognparken. Storstuens kalkede vægge blev dækket med tæpper for at skåne gæsternes tøj"

"Brylluptoget til kirken bestod af ca- 20 stadsvogne med velstriglede heste, der i dagens anledning var rumpet op"

"Brudgommen med familie kørte forrest. Derefter kom de øvrige gæster. Sidst kom vognen med bruden og hendes far. Kusk var svogeren Niels Jørgensen. Til ære for bruden blev hendes vogn fulgt af 6-8 unge mænd til hest"

"På hjemturen til Bodalsgaard var brudeparet i forreste køretøj, og følget blev i gårdsleddet modtaget med musik af spil-Jens Peter og hans orkester."

Brudeparret satte sig efter at have modtaget lykønskninger - og på hver side af dem forældre og nærmeste familie i traditionel rangorden.

Overfor brudeparret sad Saltums præst og degn, og der var blevet skrevet en festsang af brudens tidligere lærer.

Deres datter Christine har også nedfældet hvilken bryllupsmiddag, der blev serveret for de mange gælster - retter som vi kender den dag i dag. Gæsterne havde fået sig et glas vin til velkomstdrik, og til nedenstående menu blev der serveret hjemmebrygget øl og vin.

Menu på Bodahlsgaard ved

  Mette Marie Bendtsen og Peder Chr. Severinsen (Ørum)s

 Bryllup  fredag d. 24. september 1880

Klarsuppe med kød- og melboller, der til butterdejshorn

Oksekød i peberrodssovs med butterdejshorn

Flæskesteg med rødkål, syltede græskar, ribsgelé og solbærsyltetøj

Citronfromage med saftsovs

Kaffe med sodakager og småkager

 

Mellem retterne spillede spil-Jens Peter og orkester, ligesom de spillede op til dans efter de 5 retter.

Der var sandelig også tænkt på, at gæsterne skulle tage mætte hjem , så inden det unge brudepar blev kørt til Vange i Taars sogn, som var deres fremtidige hjem, blev der serveret:

Flæskesylte med rødbeder

Frikadeller med græskar

Kold flæskesteg med rødkål

Lammepølse, spegepølse og rullepølse

Røget lammekød

Oksekød med peberrod

Syltetøj

Øl og snaps

 

Niels Bollesen

 

En der helt sikkert ikke var med til brylluppet på Bodahlsgaard d. 24. september 1880 var Niels Bollesen. Godt nok var det hans barndomshjem, der senere blev overtaget af hans bror og svigerinde, men ingen af dem var tilbage - og for øvrigt var han også emigreret til Amerika - og han skulle ende med at få den kvinde han elskede.

Niels Bollesen blev møller og den 4. april 1862 giftede han sig med Christiane Ingvardtsen i Saltum kirke.

Ægteparret fik hurtigt 6 børn.

Ingvard Bollesen 26. juli 1862

Andes Christian Bollesen 11. februar 1864

Marthin Bollesen 16. december 1865

Mette Marie Bollesen 12. juli 1867

Niels Christian Bollesen 15. april 1869

Johanne Bollesen 6. februar 1871

3 dage efter, at de havde fået Johanne døbt emigrerede de alle 8 til Amerika. 

 

Navn: Bollesen, Niels Stilling: Landmand
Alder: 42 Bestemmelsessted: Council Bluffs, Iova
Kontrakt nr.: 37600 Forevisningsdato: 6/17/1871
Sidste oph.sogn: Saltum Sidste oph. amt: Hjørring
Sidste oph.sted: Saltum pr. Aalborg Bestemmelses land: USA
Bestemmelses by: Council Bluffs Bestemmelses stat: Iowa
Skibsnavn: Humboldt
IDkode: D7181B0214

I Amerika, hvor de slog sig ned i Iowa, fik de yderligere en søn, men i 1878 døde Christiane. Niels Bollesen var nu alene i det forjættede land med en del børn.

Hjemme i Danmark havde han nu også et par børn. Inden han giftede sig med Christiane, havde han nemlig gjort kur til Ane Cathrine Jacobsen.

Det havde resulteret i 2 piger, Ane Nielsen som var født 8. januar 1857 og Maren Nielsen som blev født 7. november 1858.

Det er muligt, at det har været Niels mor, Maren Sørensdatter, der har modsagt sig ægteskabet mellem den fattige Ane Cathrine Jacobsen og sin yngste søn, som jo var født på Bodahlsgaard, og var langt finere. Maren havde nu ikke meget at have det i. Efter at hendes ældste søn, og for den sags skyld svigerdatter begge var døde, og Bodahlsgaard ikke som sådan var i familiens eje mere, havde hun måttet tage ophold hos hendes ældste datter Ane på Langbak i Saltum sogn. Maren Sørensdatter boede der frem til sin død 13.september 1867, og oplevede altså, at hendes yngste søn begyndte at stifte familie med en passende kone.

Ane Cathrine og Niels Bollesens 2 piger blev sat i pleje hjemme hos Ane Cathrines forældre, ikke langt fra hvor Niels og Christiane havde boet indtil de emigrerede. Ane Cathrine måtte ud at tjene, for hun var ikke blevet gift, og d. 16. december 1867, et par måneder efter Maren Sørensdatters død,  nedkommer hun endnu engang med et barn, denne gang i Tolstrup sogn. Drengen får navnet Lars Christian Jacobsen.

Ane Cathrine vender hjem til forældrene, nu enlig mor med 3 børn, og sådan kunne en sørgelig skæbne ende, men så er det, at Niels Bollesens Christiane dør, og han sender bud efter Ane Cathrine.

I 1881 rejser Ane Cathrine og Lars Christian til Iowa, mens de 2 døtre Ane Cathrine og Niels Bollesen har sammen, bliver i Danmark.  Her i Iowa, bliver der endelige et ægtepar ud af Ane Cathine og Niels Bollesen. Hun dør i 1905 - han i 1908.

 


 

Det var lidt om det jeg har fundet ud af - læst mig til - der skete med Bodahlsgaard og de mennesker, som havde tilknytning til stedet. Kilderne har været kirkebøger, folketællinger, bøger fra Saltum - hvor min viden om Niels Bollesen stammer fra en artikel skrevet af Hans Poulsen.

9. september 2012
Ann Nygaard

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Karen Margrethe Jørgensen | Svar 04.08.2020 19:44

Efter Mette Christines død i 1891 gifter NKJ sig med sin husholderske Christine i 1895. Deres dreng Johannes er fader til min fader Niels Knudsen Jørgensen.

Gitte Henriksen | Svar 15.05.2019 15:39

Hvor sjovt at finde denne side. Ane Cathrine, som har to døtre med Niels Bollesen, er min tipoldefars søster.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

17.11 | 12:40

Hej, billedet er af Gudrun Marie Nielsen ligner meget min mor Christiane Bruun f. Løkkens Vejkro 10. april 1917 og billedet kunne være fra ca. 1940-1944

...
15.11 | 20:15

det er min farmor og farfar på brudebilledet du har, jeg har avis udklippet fra deres guldbryllup i alborg stifttidende som beskriver deres liv

...
15.11 | 19:57

hej Ann jeg har lånt dit slægt træet og de papirer du har givet min faster og hendes to fætre. Min farfar er Erland Peter Olesen hilsen Laila Sigaard Olesen
:

...
15.11 | 15:08

Jeg har en akvarel hængende fra 1946, malet af min Onkel Valdemar Nielsen, som havde hytte ved pebermosen. Forestiller en Mølle i Hammer Bakker - kender I den?

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE