Johanne og Alberts sølvbryllupssang

Forrest kanden - og i dagens anledning er sangen taget ud og ligger ved siden af.

Johanne Christine Poulsen

Hun var Peers oldefars søster.

Hun blev født 17. maj 1899 i Jetsmark sogn, som datter af Lars Poulsen og Marie f. Christensen.

Lars og Marie, der var blevet gift 4. december 1885, havde i årene 1885-1892 fået 4 børn, men så var det, at Maries mor, der efter mandens død, rykkede ind i sovekammeret hos Lars og Marie - og det til trods for, at hun havde været modstander af, at de 2 blev gift - og der blev hun indtil sin død i 1915.

Johanne kom i lære i Serritslev Brugs, og her mødte hun Albert, som var i lære hos sin bror i Hundelev Brugs.

Albert Arildsen

Han kom til verden dagen efter Johanne, og var således født 18. maj 1899. Begivenheden fandt sted i Lønstrup. Han blev døbt i Mårup kirke som Albert Jensen, men d. 24. januar 1906 tog hele familien navneforandring til efternavnet Arildsen, som havde været farens efternavn.

Han var ligesom Johanne i lære som kommis, men i Hundelev Brugs hos sin bror.

Sød musik opstår

- de 2 bliver forelsket.

Albert bliver Brugsuddeler i Vittrup Brugs d. 6. november 1924 

 - og godt 14 dage efter  blev Johanne Fru Arildsen i Jetsmark kirke

Uddrag af Jetsmarks Kirkebog

Ægteskabet var barnløst,og sådan kunne det hele vel godt være fortsat.

Men i 1926 døde Johannes brors kone. Johannes bror Chresten og Laura havde 4 børn, og de 4 børn skulle nu deles ud til familien. Lauras bror Anders tog den ældste Ane, Johannes forældre tog Petra, den næst yngste. Johanne og Albert fik Mie og den yngste Lars.

Nu var de pludeselig en familie på 4 med tilhørende tjenestefolk og ansatte i butikken  - og klangen af "onkel" og "faster" var som at høre ordene "mor" og "far". Johanne og Alberts hjem blev et fast holdepunkt og værested for Johannes familie. Hendes bror Chresten kom forbi, Lars og Mies 2 søskende og det endte med, at Johannes mor Marie kom derhen og bo på sine gamle dage, og Lars og Mies storesøster Ane  måtte flytte derhen for at passe sin bedstemor.

Senere blev Ane gift med en lokal mand, og nu var det deres børn der cyklede hen til Faster og Onkel, som de 2 nu blev  kaldt af alle i familen.

Albert og Johanne siddende til højre, Petra skråt bagved Johanne og ved siden af hende Mie, yderst til højre Lars.
Albert, Mie, Lars og Johanne
Albert

6. november 1949 var det 25 år siden, at Albert og Johanne blev brugsuddelere for Vittrup Brugs- og Foderstofforening. Det var naturligvis en meget stor dag, hvor alt hvad der var noget ved musikken for Vittrup Brugs skulle foreviges - og gaver havde de skam også med  bl.a. en sølvkande, hvor på der var indgraveret:

"Fra Vittrup Brugs- og Foderstofforening 1924 6/11 1949"

Kanden er foreløbig endt hos mig, for da Mies lejlighed skulle tømmes, fik jeg tilbudt at tage, hvad jeg ville have.... det var som at sende et barn ind i en slikbutik !!!

15 dage efter havde de sølvbryllup, og Mie og Lars havde skrevet en sang til Faster og Onkel, og sangen lå gemt nede i kanden - og der ligger den forøvrigt stadigvæk.

 

 

Albert og Johanne med Anes 3 døtre. Min svigermor Birgitte og hendes 2 søstre Hanne og Kirsten.

Sådan kunne det hele have fortsat, men det gjorde det nu ikke. Albert blev fyret som Brugsuddelser i 1962. Han var ligesom sin navnebror i Matador Albert Arnesen - "udygtig". Det kan man undre sig over, at de var 38 år om at finde ud af, men måske dækkede det mere over, at han ikke var fulgt med tiden.

Johanne og Albert flyttede til Hirtshals. Her døde Albert 1. maj 1978. Faster levede videre, jævnligt kom Mie og Petra på weekend hos hende, og de 3 gik under navnet "Møhgerne".  I sær Petra og Johanne kom af og til på besøg hos os, og når snakken blev for meget, skruede Faster ned for høreapparatet og tog sig en lille lur. 

 Johanne - "Faster"  døde 8. maj 1990.

Begge blev begravet på Hirtshals kirkegård, hvor stenen stod indtil for et par år siden, hvor Peers moster fik den fjernet, nu står den gemt væk i laden, og så skal bagsiden af stenen bruges, når hun engang skal begraves.

Brønderslev 30. august 2012
Ann Nygaard

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Lene Knudsen | Svar 21.09.2017 18:07

Hej Jeg hedder Lene Knudsen og min farmor var søster til Johanne eller Moster Hanne som vi kaldte hende

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

08.12 | 13:13

JEG GIK I SKOLE MED ANNA DYRBY I JERSLEV....IDTIL 5 KLASSE MENER JEG...VIL SAA GERNE I KONTAKT MED HENDE...JEG HEDDER BODIL DAHL OG HAR

...
30.08 | 18:25

Mine forældre var nærmeste nabo til Karl og Ane Marie på Gl. Skolevej. En af mine brødre var bedsteven med Jens Anker. Jeg husker meget om dem......

...
29.08 | 16:46

Er der nogen der kan huske, at der lå et gartneri på hovedgaden i Sulsted i 40erne og måske ind i 50erne
Ejeren hed Harald Lillebæk Dam og hustruen Margrete Dam

...
22.07 | 18:03

Kan nogen huske, at der lå et gartneri på hovedgaden i Sulsted sidst i 40 erne og måske ind i 50 erne.
Ejeren hed Harald Dam og hustruen Grtte Dam.

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE