Carl og Ane Maries børn

Jeg der boede sammen med min forældre hos min farmor og farfar indtil jeg var næsten 4 år gammel, fortsatte hele min barndom og ungdom med at rende der hver eneste dag. Jeg var så priviligeret, at jeg kom til at kende alle Ane Marie og Carls børn. Verner og Sigrid boede begge i Sulsted, Sigrid gør det endnu. Jens Anker kom altid forbi lørdag formiddag. Karl kom midt på ugen for at bytte blade. Mary og hendes mand kom med æg, Gustav kom om sommeren og satte campingvognen op på Verners jord. Lisse kom på ferier og Christian kom med sin kone Rosa, hver gang de blev budt, omend det var en besværlig vej for dem. Hvor føler jeg glæde, når jeg alt for sjældent snakker med dem, der er tilbage - de ved lige præcis hvem jeg er. Her kommer der en lille opfølgning om hvordan det gik dem videre i livet.

Peder Christian kaldet Christian

Født 25. januar 1913, Ajstrup sogn

Døbt 13. maj 1913, Ajstrup Kirke

Konfirmeret 3. april 1927 i Sulsted kirke.

Han kom til Baggesvogn i Sindal sogn, og her blev han ved med arbejde hårdt hele sit liv. I mange, mange år boede de i først et hus siden et andet, som hørte under Baggesvogn.

Han blev 20. maj 1941 gift med Rosa Marie Sørensen. De fik sammen 4 børn, 2 drenge og 2 piger. Den ældste søn døde i 1998.

Når Rosa og Christian var på besøg, var der altid latter og høj cigarføring. Rosa og Christian vej til Sulsted var ikke nem - først på cykel til Sindal - så med tog til Brønderslev - og så med bus til Sulsted - men dengang toget standsede i Sulsted kunne de dog køre tog til Ny Sulsted.

Christian og Rosa flyttede siden til Mosbjerg, hvor Christian døde d. 10. juni 2004  - 91 år gammel - og det er jo godt gået for en svagelig dreng.

Christian var - som Ane Marie sagde om:

"Han bliver ikke gammel min Christian".

Rosa, som var født d. 30. juli 1918 i Skæve sogn - døde 5 maj 2010.

Begge ligger de begravet på Mosbjerg kirkegård, sammen med deres søn Kurt.

Astrid Marie gift Larsen

Født 7. maj 1914, Ajstrup sogn

Døbt 27. september 1914 Ajstrup kirke

Konfirmeret 1. april 1928 i Ajstrup kirke.

Gift 1. december 1936 med Nygaard

Hun og Nygaard levede hele deres ægteskab i Sulsted, på Kuskgårdsvej 15. 2 børn fik de i ægteskabet, Edith og Egon. Hun gjorde rent hos private folk, og var af 2 omgange ansat på Sulsted Skole som rengøringsassistent, og stoppede først da hun var fyldt 67 år. Nygaard døde 30. april 1981, og blev begravet på Sulsted kirkegård.

Astrid blev boende i huset, indtil ca. 1 år før hun døde, hvor hun måtte tage ophold på Solgården i Tylstrup, her døde hun d. 13. juli 2004, 90 år gammel - hun blev begravet en uge efter på Sulsted kirkegård.

Hun var min elskede farmor.

Læs evt. fortællingen om Nygaard.

Verner Erhardt

Verner, som havde arbejdet på Stålvalseværket i Frederiksværk i nogle år, vendte atter hjem til sin mor.

I slutningen af 60erne købte han et lille landbrug i Mellembyen. Lige ved siden af det hus, som Carl og Ane Marie var flyttet ind i midt i 30erne. Det lille landbrug levede han så af - nogle sagde, at han gemte penge under taget.

Jeg mødte tit Verner, når han cyklede til Brugsen, i Gl. Sulsted på sin gamle sorte herrecykel. Aldrig før og aldrig siden, har jeg set en mand med sådant et sejt tråd. Han kom nærmest 100 meer hver gang han trådte rundt. Han var altdi i meget mørkt tøj, brunt, sort, gråt og i brun habitjakke. Han talte som havde han en kartoffel i munden.

Han skulle vist have sig en lille kæreste, hvem hun var, ved jeg ikke. Det er en kendt sag, at Verner drak lidt rigeligt, ligesom hans bror Carl. Det var ikke sådan, at han tog på kroen, nej, han drak hjemme og så kom folk til ham. Der blev spillet kort så vandet drev, og en gang var jeg med min farmor på besøg, og så, at der midt i stuen stod spisebordet. Jeg kan huske jeg tænkte: "Det er så her det sker".

Verner fik leverkræft og døde nytårsafen 1981 på Sygehuset. Han blev begravet på Sulsted kirkegård. Måske ville han helst have været begravet sammen med sin far og mor, men der var ikke plads.

Han talte, som om, han havde en varm kartoffel i munden.

Karl Petersen

Født 23. april 1917 som søn af Andrea Vilhelmine Jensen

Hjemmedøbt 30. maj 1917

Fremvist i Sulsted kirke 17. august 1917.

Konfirmeret 12. april 1931 i Ajstrup kirke.

 

en mindre krise indtrådte i familien. Ingen have et voksenbillede af Karl. Jeg sagde til min far, at jeg syntes, han lignede en trold. Min far blev lidt fornærmet og udbrød "En trold". Jeg skyndte mig at tilføje "ja, men selvfølgelig en hyggelig en af slagsen". Det kan være rigtigt - det kan være forkert - men jeg husker ham nu stadig som en trold. Han var en lille tæt mand med et rundt ansigt og med en helt rund næse. Bagpå hans grønne Puch hvade han en kasse, her kunne ugebladene være i, eller varerne han var sendt hen til at købe til Ane Marie. Der var også lige plads til et par bajere og en flaske snaps. Han havde også altid noget, som jeg kunne styrke mig på, men det var i hans inderlomme på jakken - Kongen af Danmark bolsjer.

Karl arbejdede i flere år som vejmand ved kommunen, men var så uheldig, at han blev levende begravet under vejarbejde, og måtte fra den dag af, gå med en krave. Denne krave lignede fuldstændig en præstekrave med piber og alting.

Det var en kendt sag, at Karl godt kunne lide en lille en til ganen. Jeg mødte en gang en dame som fortalte, at hun godt kunne huske ham, og at hun var bange for ham, det var der nu ingen grund til.

Edith fremtryllede det her foto - og jeg må indrømme - at jeg husker ham som mere rund i hovedet og så kom portvinstuden jo nok også med tiden.

 Karl døde 7. marts 1977 og blev begravet sammen med sine forældre på Ajstrup kirkegård.

Jens Anker

Født 7. juli 1918, Sulsted sogn

Døbt 27. oktober 1918 Sulsted kirke

Konfirmeret 3. april 1932 Ajstrup kirke.

Han havde ligesom Verner forsøgt sig på Stålvalseværket i Frederiksværk, men vendte hjem og arbejdede som murerarbejdsmand. Han blev i slutningen af 60erne gift med Zetty, som  egentlig hed Lazetty Gaarn Svendsen. Hun boede hjemme i sit barndomshjem sammen med sin far, sin bror og sin datter i Rærup, og det var her Jens Anker flyttede ind.

Han døde 24. november 1983, hvor han faldt død om hos hans søster Mary, hvor han skulle hente en gris. Zetty døde ca. 2011.

Mary Elenora

Hun blev født i 1920. Hun blev gift med Lars Kjelgaard og de drev i mange år et landbrug på Grishøjgårdsvej i Brønderslev, 4 børn fik de i alt 2 drenge og 2 piger.

På deres ældre dage, flyttede de ind til Brønderslev, hvor Mary stadig bor.

Sigrid Margrethe

Hun blev født i 1922. Hun blev gift med Poul Poulsen, som var murerarbejdsmand. I begyndelsen af deres ægteskab boede de på Stapris, senere lejede de hus i Sulsted, for så at købe det hus, hvor Sigrid stadig bor sammen med deres søn Karl, som i Sulsted er kendt som Kalle.

Sigrid arbejdede i mange år på alderdomshjemmet - den tidliger fattiggård. Poul, som blev senildement, begik selvmord 3. juli 1986, og ligger begravet på Sulsted kirkegård.

Gustav

Født 21. august 1923 Ajstrup sogn.

Hjemedøbt 9. maj 1924

Fremvist i kirken: 6. juli 1924.

Konfirmeret 3. oktober 1937 i Ajstrup kirke, hvor han tjener hos Søren Thorup, Møllegården.

Han rejste ligesom Verner og Jens Anker på Stålvalseværkt i Frederiksværk, men hvor de andre 2 vendte tilbage til Vendsyssel, blev han gift med Sinne og fik 3 sønner. Familien boede på en dejlig plet udenfor Jyderup.

Gustav var blevet murer. Han døde en gang i 1980erne, hvor han faldt død om, da han var ved at rette på sverigesantennen.

Anna Lise kaldet Lisse

Efter at have prøvet København, købte Lisse et hotel i Adelgade i Ebeltoft. Et hotel som hun drev indtil for få år siden. Hun giftede sig i en moden alder med Egon, som også hed Petersen. Han omkom under tragisk ulykke på Hotellet. Han ville give fuglene lidt brød på denne vinterdag. . Han kunne ikke se ovenlysvinduet der var i fyrrummet,  i det landskabet var dækket af et lag sne og is. Han faldt ned i gennem, ramte fyret og døde.

Hun kommer stadig på besøg i Nordjylland, engang boede hun hos Carl og Ane Marie, så Tylstrup kro, så blev det Astrids tur og nu bor hun hos hendes gamle legekammerat og niece Edith, når hun er på besøg.

 

Det var lidt om de børn af Carl og Ane Maries som voksede op, og som alle levede deres liv - hver for sig - og sammen.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Ann Nygaard | Svar 12.05.2013 14:44

Hej igen Susanne. Du har da fuldstændig ret. Jeg håber jeg får det rettet hen af vejen - vi kaldte ham jo altid Christian. Godt du pippede op.

Susanne Peteren | Svar 12.05.2013 14:07

Hej Ann. Jeg vil lige tilføje at min fars navn er stavet forkert han hed Peder og ikke Peter.
Jeg læser ofte hvad du har skrevet om vores familie dejlig læsning

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.08 | 18:25

Mine forældre var nærmeste nabo til Karl og Ane Marie på Gl. Skolevej. En af mine brødre var bedsteven med Jens Anker. Jeg husker meget om dem......

...
29.08 | 16:46

Er der nogen der kan huske, at der lå et gartneri på hovedgaden i Sulsted i 40erne og måske ind i 50erne
Ejeren hed Harald Lillebæk Dam og hustruen Margrete Dam

...
22.07 | 18:03

Kan nogen huske, at der lå et gartneri på hovedgaden i Sulsted sidst i 40 erne og måske ind i 50 erne.
Ejeren hed Harald Dam og hustruen Grtte Dam.

...
02.07 | 11:22

Altså, hvor gør du det godt. Meget, meget spændende læsning! Jeg holder 2 foredrag om Steen St. Blicher, og har fundet nyt. www.poulmarcus.dk

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE