Grønlænderen i Hammer Bakker

Så fint et stykke arbejde

Da jeg var på vej ind i teenageårene fik jeg et skrin af min farmor. Et smukt aflangt skrin med træmosaik ovenpå. Jeg spurgte hvor hun havde det fra. Det havde hun købt af "Grønlænderen". Jeg spurgte hvem han var, og fik bare svaret "Han boede inde i Bakkerne".

I min verden var det vældig eksotisk at komme fra Grønland, og jeg så noget nær en Grønlandsk urmenneske rende rundt inde i bakkerne, som Hammer Bakker, bliver kaldt af lokalefolk. Jeg havde vel nærmest også i tankerne, at han boede i en jord-iglo, og at min farmor var kommet skrækslagen dertil og ud fra den mørke iglo var kommet denne grønlænder i skindtøj.

Skrinet har jeg haft siden - og et mere med, for da jeg indledte min sykarriere fik jeg min farmors syskrin, og det havde samme "Grønlænder" vist lavet.

Jeg har spurgt flere i familien gennem årene om de vidste noget mere om "Grønlænderen", men nej, det gjorde de ikke, og hvis de gjorde, så vidste de kun, at han havde boet inde i bakkerne.

Så er det så, at jeg finder frem til en hjemmeside som hedder www.oplevhammerbakker.dk og minsandten om min "Grønlænder" ikke er omtalt. Jeg låner så en bog der hedder Hammer Bakker, og der har vi sørme et par billeder af ham. Han var hverken urmenneske, boede i en jordhule -ja, han var sågar ikke engang grønlænder.

Han havde flere øgenavne. Store-Hans, fordi eneboeren var lille-Hans, Kurve-Hans fordi han flettede riskurve og så af de fleste "Grønlænderen".

Han havde, ligesom min tipoldefar, arbejdet i Kryolitminerne på Grønland og deraf navnet.

"Grønlænderen" var blevet bestyrer hos Frøken Estrup, som var kommet til Bakkerne sammen med sin far og halvsøster. Da søsteren var blevet gift og hendes far død, blev det "Grønlænderens" job at holde styr på det hele. Da hun døde overtog han huset, men det var nu ikke længe han kunne kalde sig husejer. Han solgte videre til Vodskov store mand Sagfører A. Olesen, som vel om ikke byggede det hele Vodskov, så i hvert fald det halve. A. Olesen, som var fra Vrensted, han blev sagfører i Nørresundby, købte en gård ved Vodskov, i udkanten af Bakkerne. Han opkøbte jord, han byggede Vodskov Kirke, han byggede det der dengang hed "Åndssvageanstalten",Vodskov Skoles hovedbygning. Han har om nogen skaffet arbejdspladser til Vodskov, men han var også kendt for, ikke at helme før han fik lov til a købe ejendommene, og nogle gange var det vist også alt for få penge folk fik. Han døde i 1929 og ønskede ikke, at blive begravet på sin egen kirkegård, nej, han ville begraves i Vrensted, der havde han hjemme.

Var Anders Olesen en driftig herre, så var "Grønlænderen " det ikke. Han fik lov til at bo i huset så længe han levede, han flettede riskurve og lavede skrin. Han var en stor, grov mand med hængerøv, han var godmodigheden selv, dog ikke, når han fik sig en til halsen. Det skete nemlig, at "Grønlænderen" faldt i druk sammen med nogle endnu værre typer f.eks Allerup drengene, som bestod af røvere og tyveknægte.

"Lille-Hans" eller "Eneboeren" var til daglig hans gode ven, de to var som nat og dag, men de kunne jo lige så godt være ensomme sammen, som hver for sig. "Grønlænderen" sad ikke og underholdt "Eneboeren" med sin tid på Grønland, han gad ikke snakke om det, han gled af, så de sad nok bare og snakkede om daglige ting, vind og vejr, folk og fæ.Men når "Grønlænderen"  faldt i druk sammen med slette typer, så ville "Eneboeren" slet ikke have ham ind i sit hus. Dels kunne "Grønlænderen" godt blive lidt voldsk, dels var det alkohol slet ikke noget for den lille "Eneboer".

Hvor og hvornår Grønlænderne blev født og hvornår han døde vil jeg gerne vide. Men jeg er glad for at alle mine fantasier om urmennesket inde i Bakkerne ikke holdt stik, og at jeg nu har set et billede af ham, og ikke mindst at jeg ejer noget af hans håndværk.

 

August 2012
Ann Nygaard

Kilder

www.oplevhammerbakker.dk

Hammer Bakker fra 1933, hvor billederne også er fra.

Ved du noget om Hans Kristian Andersen kaldt Kurve-Hans - Store-Hans Grønlænderen - så hører jeg gerne fra dig.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

mogens | Svar 08.07.2015 18:52

hej
Du kan læse om Grønlænderen i Niels Anesens bog En Vendelbodreng vokser op. Hans hus/jordhule lå i kanten af Møgelmosen, Cecile Nielsen har udpeget tomten.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.08 | 18:25

Mine forældre var nærmeste nabo til Karl og Ane Marie på Gl. Skolevej. En af mine brødre var bedsteven med Jens Anker. Jeg husker meget om dem......

...
29.08 | 16:46

Er der nogen der kan huske, at der lå et gartneri på hovedgaden i Sulsted i 40erne og måske ind i 50erne
Ejeren hed Harald Lillebæk Dam og hustruen Margrete Dam

...
22.07 | 18:03

Kan nogen huske, at der lå et gartneri på hovedgaden i Sulsted sidst i 40 erne og måske ind i 50 erne.
Ejeren hed Harald Dam og hustruen Grtte Dam.

...
02.07 | 11:22

Altså, hvor gør du det godt. Meget, meget spændende læsning! Jeg holder 2 foredrag om Steen St. Blicher, og har fundet nyt. www.poulmarcus.dk

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE